Поливане - MagicGreenLand - MGL

Отиване към съдържанието

Главно меню:

Полезни съвети


   

Основната грижа за всяка тревна покривка през лятото е поливането. Трябва да го съобразим с другите мероприятия – косене и торене.

Хубавата зелена морава изисква да съобразимтези три технологични практики, за да поддържаме вида й свеж. Младите треви се нуждаят от по-често поливане, по около 10 л./кв.м.

 

Добре е да знаете, каква е почвата под тревния килим. По-глинестите почви поливайте по-рядко, за да избегнете задържане на вода. Глинестите почви изсъхват бавно и ако прекалите с поливането, тревата може да загние. Песъчливите почви имат по-ронлив външен вид (за разлика от по-скоро лепкавият и кален вид на глинестите, когато са мокри). Тях поливайте 2 пъти по-често, отколкото глинестите. Нормата и за двата типа е около 20 литра вода на кв. м. През летните жеги обаче нормите за поливане се повишават. Количеството на квадратен метър става около 30 литра.

 

Целта ви е, когато поливате, влагата да достигне на дълбочина 12 – 15 см. Това е активната дълбочина за корените на тревите (най-често райграс) във Вашата тревна площ. Най-добре е да поливате привечер или рано сутрин, чрез оросяване. Привечер и рано сутрин почвата е по-хладна и водата има възможност да се усвои по-добре, а не бързо да се изпари под обедното слънце. Не бива да поливате през деня, особено по обяд! Малките капчици вода, които ще се задържат върху мократа трева, ще се превърнат в хиляди малки лупи и това ще доведе до прегаряне на листната маса.


 
Google+
Назад към съдържанието | Назад към главното меню